- Home
- Veelgestelde vragen
- https://www.geboortepost.nl/veelgestelde-vragen/besparen-op-de-kosten.html Besparen op de kosten
Bespaar in de kosten met onze 9 tips
Als je wilt besparen op de kosten voor het bestellen van geboortekaartjes, dan hebben we 9 handige tips voor je om te besparen op de kosten. Je kunt zo de kosten laag houden, terwijl je toch mooie, en kwalitatief uitstekende kaartjes voor je kindje verstuurt.
Besparen op kosten, niet op de kwaliteit
De tips gaan allemaal over het besparen op de kosten, niet op de kwaliteit ervan. Lees de tips rustig door, hopelijk kun je er wat mee zodat je de kosten goed in de hand houdt!
9 tips om simpel te besparen
- Stuur je kaartjes selectief
- Stuur één geboortekaart naar je werk
- Bestel géén stapels reserve kaartjes
- Weet waar je de kaartjes laat maken
- Enveloppen niet vooraf laten toesturen
- Kies niet voor gekleurde enveloppen
- Doe kaartjes bij de buren zelf in de bus
- Gebruik géén geboortezegels
- Cadeau-tip in de tekst
Tip 1: Stuur je kaartjes selectief
Maak van te voren een lijst met namen naar wie je een kaartje wilt sturen na de geboorte. Ouders, schoonhouders, opa en oma mogen daar natuurlijk niet op ontbreken. Broers, zussen en je beste vrienden krijgen er natuurlijk ook een. Maar de wat vagere kennissen, ooms en tantes en neven en nichten die je eigenlijk maar zelden spreekt, moeten die nu echt allemaal een kaartje krijgen? Hetzelfde geldt voor buren, wil je dat de buren daadwerkelijk op de koffie komen, of zie je die toch in de loop der tijd met de kinderwagen tijdens een wandeling.
Tip 2: Stuur één geboortekaart naar je werk
Dit valt eigenlijk ook onder "selectief sturen", maar we willen deze groep toch even extra benoemen. In plaats van naar meerdere collega's van je werk los een kaartje te sturen, kun je ook gewoon een geboortekaart sturen naar de personeelsruimte. Als je dat voor zowel jouw werk, als dat van je partner doet, scheelt je dat alweer 10 stuks!
Tip 3: Bestel géén stapels als reserve
Tel het aantal personen naar wie je een kaartje stuurt na de geboorte, neem een paar extra als reserve, en dat is het dan. Ga niet ook nog eens afronden naar boven naar een mooi rond getal: dat is nergens voor nodig. Met de huidige productietechnieken kun je net zo makkelijk 27 stuks bestellen als 32. Lees hier hoeveel geboortekaartjes extra te bestellen.
Tip 4: Weet waar je de kaartjes laat maken
Online is het gemakkelijk om de prijzen te vergelijken, hoewel niet alle aanbieders even duidelijk zijn over hun prijzen. Lees hier wat geboortekaartjes gemiddeld kosten, en oriënteer je eerst bij de goedkoopste aanbieders. Het kiezen van de juiste drukker van je geboortekaartjes kan je meer dan de helft (!) aan kosten besparen.
Tip 5: Enveloppen niet vooraf laten toesturen
Het lijkt wel makkelijk om de enveloppen voor je geboortekaartjes vooraf al in huis te hebben. Maar voor niets gaat de zon op: extra verpakking, extra verzendkosten (bezorgdiensten rekenen voor 2 pakketjes nu eenmaal 2x verzendkosten), je betaalt daar natuurlijk wel extra voor. Zeker als je niet al te veel kaartjes bestelt, kun je je afvragen of je die 30 of 40 adressen niet gewoon kunt schrijven als de kaarten worden geleverd. Of je maakt adresetiketten, die je na ontvangst van de kaarten op de enveloppen plakt.
Tip 6: Kies niet voor gekleurde enveloppen
Bij sommige leveranciers kun je ook gekleurde enveloppen bestellen. Vaak zijn deze duurder dan de standaard kleur. Logisch: als er heel veel verschillende kleuren op voorraad liggen, dan gaan de voorraadkosten omhoog. En omdat de enveloppen in veel kleinere aantallen worden geproduceerd, zijn ze dus in productie nog duurder ook. Is de standaard envelop van goede kwaliteit: neem daar dan genoegen mee (de envelop verdwijnt als eerste richting oud papier!).
Tip 7: Doe bij de buren de enveloppen zelf in de bus
De geboortekaartjes voor de buren doe je natuurlijk met het grootste gemak zelf (of..... je partner) in de bus. Dat scheelt je per geboortekaartje de kosten van een geboortezegel, die euro's zijn dus snel verdiend!
Tip 8: Gebruik géén geboortezegels
Het is natuurlijk leuk om je geboortekaartjes met geboortezegels van PostNL te versturen. Het nadeel hiervan is, dat deze alleen per 50 worden verkocht. En als je het aantal van 50 stuks niet haalt, dan houd je dus een aantal geboortezegels over. En hoewel je geboortezegels ook voor gewone post kunt gebruiken, blijft het zonde om een heleboel geboortezegels ongebruikt in de la te hebben liggen de komende jaren.
Stuur je niet zo heel veel kaartjes, kies dan voor gewone postzegels. Ze kosten hetzelfde, ze doen hetzelfde, het scheelt je alleen een boel geld!
Tip 9: Cadeau-tip in de tekst
Bij een huwelijk is het heel gebruikelijk: in de uitnodiging aangeven dat je gasten niet met bloemen, flesjes wijn, of het zoveelste peper- en zoutstel moeten aankomen, maar gewoon een envelopje met inhoud. Bij een geboorte is dat eigenlijk niet anders: familie en vrienden die langs willen komen om jullie kleintje te bewonderen, willen natuurlijk ook niet met lege handen aankomen.
En om te voorkomen dat ze allemaal met babykleertjes aan komen zetten (die je zelf ongetwijfeld al hebt gekocht), kun je als cadeau-tip een envelopje opnemen. Alvast voor in de spaarpot van de kleine, of om de vele kosten die je nu extra moet maken deels te kunnen betalen.
Bespaar tienstallen euro's met deze handige tips!